Vil lage moderne Nilsen-gitar

Øivin Fjeld med et slitt, men velspillende eksemplar av "Plankan". (Foto: Sven Erik Lundby)

Øivin Fjeld ønsker å lage en moderne versjon av den legendariske gitaren som Nils Robert Nilsen konstruerte i 1947. Utfordringen er transformatoren.

Gitarmaker og gitarist Øivin Fjeld driver det som i norsk målestokk er et stort gitarverksted ved Østfoldhallen mellom Fredrikstad og Sarpsborg. Han er mest kjent for å ha designet og konstruert gitaren G-Sharp, som trakteres av folk som Mark Knopfler, Eric Clapton og Tommy Emmanuel. Scotty Moore hadde også en G-Sharp. 

Da Fjeld slo seg opp som en av Østfolds store gitarister på 70-tallet, kjente han ikke til at en av elgitarens pionerer hadde holdt til i nabolaget. Det var først senere Fjeld ble klar over hva Nilsen hadde utrettet. Han synes det er stas at verdens første serieproduserte elektriske plankegitar så dagens lys noen få kilometer unna.

– Det er mye unikt med Nilsens gitar, og det mest spesielle er pickupsystemet, sier Fjeld.

En vanlig gitarpickup består av en magnet i midten og tynn kobbertråd tvinnet rundt en spole med mange tusen viklinger. Når strengen beveger seg, beveger magnetfeltet inni spolen seg. Det blir indusert en spenning i spolen som blir til den lyden vi hører.

– Robert Nilsen gjorde det på en annen, genial måte, for her er det omvendt. De fleste vil tro at den svarte klumpen ved enden av gripebrettet er en mikrofon, det trodde jeg også. Men det er bare en magnet, ingen spole eller tynn tråd. Strengene har jordforbindelse gjennom halsen. Når strengen beveger magnetfeltet, blir det indusert en spenning i strengen, og hver streng har et kontaktpunkt i transformatoren. Transformatoren forsterker opp den lille spenningen, slik at signalet blir sterkt nok til å drive en forsterker, sier han.

Kan spille det meste

Konstruksjonen gjør at gitaren låter veldig spesielt, forklarer Fjeld.

– Lyden er veldig allsidig, du kan spille alt fra Rolling Stones til jazz. Det er en veldig «attack», som det kalles, mye diskant. Ligner litt på et Fender Rhodes elpiano, med et lite «smukk» på begynnelsen av hver tone. Lyden er også mye mer akustisk enn den man får fra en vanlig elgitarmikrofon. Den tykke halsen på gitaren bidrar nok også til det.

Nå ønsker han å produsere en moderne versjon av Nilsen-gitaren.

– Vi er noen folk som prøver å få laget et slikt pickupsystem og få satt det på moderne elgitarer. Utfordringen er å få laget en transformator maken til den som er på Nilsen-gitaren. Jeg har gjort en test og montert Nilsens system på en Gibson Les Paul som jeg har, og det fungerer utrolig bra der også. Ved å kombinere Nilsens mikrofonsystem med det som er på gitaren fra før, så får du enda flere lydmuligheter enn på en vanlig elgitar, sier Øivin Fjeld.     

Slik låter Nilsen-gitaren

Øyvin Fjeld viser hvor allsidig denne gitaren er.

Slo han Leo Fender på målstreken?

Les historien om Nils Robert Nilsens plankegitar. 

Vil du kommentere denne artikkelen?

%d bloggere liker dette: