Har du sett disse gitarene før?

Hvis du er glad i gitarer og er i Trondheim i sommer, bør du ta en tur til Ringve Musikkmuseum og Rockheim. 

Noen av de mest sjeldne gitarene her i landet er med i den nye utstillingen som åpner på Ringve Musikkmuseum 3. juni. Det er første gang på 20 år at museets basisutstilling blir fornyet. Utstillingen har fått tittelen Lydspor og inneholder 350 instrumenter fra museets samling. 12 av dem er gitarer, i tillegg til flere strengeinstrumenter i samme familie.

Instrumentene som er med i utstillingen vil man ikke kunne ta på, men publikum skal likevel kunne «spille» på dem.

– Noen av monterne i den nye utstillingen skal fungere som medlemmene i et orkester, eller høyttalere, slik at man kan «spille» på dem. Vi kaller det Monterorkesteret.  Man kan utforske klangene som ligger i instrumentene, forklarer prosjektlederen for Lydspor, Lars Erik Brustad Melhus.

Vi har tatt en sniktitt på noen av gitarene som skal være med i utstillingen.

En av de mest spesielle er en mikrointervall-gitar som den norske musikeren, komponisten og pedagogen Bjørn Fongaard (1919-1980) fikk laget.

– Fongaard jobbet med å finne nye klanger, og det gjorde han ved hjelp av buer, stålull, metallstenger, plastrør, klyper osv. På samme måte som John Cage preparerte pianoer, preparerte Fongaard gitaren. I tillegg hadde han fått satt på ekstra mange bånd i sin Framus-gitar. Dette er «one-of-a-kind»- gitar tilpasset hans musikalske visjoner. Den skal stå sammen med en Mellotron og andre flotte instrumenter fra 50- og 60-tallet, sier Melhus.  

Bjørn Fongaard drev ikke bare med avantgardistisk musikk, men var også studiomusiker for blant andre Alf Prøysen, Vidar Sandbeck, Kåre Siem og Søstrene Bjørklund, og fast musiker i radioprogrammet Barnetimen for de minste. I tillegg underviste han i gitar på Musikkonservatoriet. 

Bjørn Fongaards mikrointervall-gitar er utlånt til Ringve av familien. (Foto: Sven Erik Lundby)
Klikk på bildet og hør hva slags musikk Fongaard kunne skape med denne gitaren.

Totalt har Ringve rundt 2500 instrumenter. 50 av dem er gitarer, de fleste klassiske, romantiske gitarer fra tidlig 1800-tall og framover, bygget i Spania og Italia. Antallet fordobles hvis vi inkluderer forskjellige slektninger av gitaren, som oud, lutt, theorbe og mandoliner.

En av de eldste norskbygde gitarene, fra cirka 1800, er med i den nye utstillingen.

– Helt på slutten av 1700-tallet var det en gitarmaker i Christiania som het Georg Daniel Schöne. Han produserte flere forskjellige instrumenter, også gitarer. Det finnes tre gitarer etter Schöne som man vet om i dag. Nr. 71 er på Oslo Folkemuseum, nr. 82 på Scenkonstmuseet i Stockholm og nr. 103 er hos oss, sier Melhus.

Schöne nr. 103 ble kastet på en gjenvinningsstasjon i Oslo på 1970-tallet og reddet av en av arbeiderne der.

Reddet i siste liten. Schöne 103. (Foto: Marte Flaten)
Slik ser den ut innvendig. (Foto: Ringve Musikkmuseum)

I forbindelse med sin doktorgrad har gitarbygger Leonardo Michelin-Salomon skrevet utfyllende om denne gitarens konstruksjon og historikk. Sargene er laget av løvtre (muligens bjørk). Bunnen er laget av to speilvendte, flatskjærte plater av løvtre (muligens bjørk), mens lokket er laget av gran i fire deler.

Michelin-Salomon har laget kopier av flere av de historiske gitarene på Ringve. En av dem er med i utstillingen som åpner i juni. Det er en kopi av en gitar som ble bygget av den napolitanske gitarmakeren Gennaro Fabricatore i 1816.

Gennaro Fabricatore 1816: Originalen til høyre, kopien av Leonardo Michelin-Salomon til venstre. (Foto: Sven Erik Lundby)
Prosjektleder Lars Erik Melhus med gitar fra 1811 bygget av Josef Pagés, en spansk gitarmaker som levde fra ca. 1740 til ca. 1822. Josef Pagés var en av de viktigste navnene i den klassiske gitartradisjonen. (Foto: Sven Erik Lundby)
Harpo-lyre 1829. (Foto: Sven Erik Lundby)

For oss som er vokst opp med «the coolest guitar in rock», Jimmy Pages doublenecker Gibson EDS-1275, er det interessant å se Ringves franskbyggede Harpo-lyre fra 1829. Halsen i midten har seks strenger og er stemt som en vanlig gitar. Den spanske komponisten Fernando Sor (1778-1839) skrev mye gitarmusikk, og også seks-syv stykker for Harpo-lyre.

Her spiller John Doan et av dem (klikk på bildet):

Med på utstillingen er også en gitar av merket Jasel som er laget i Trondheim. Odd P. Jacobsen (1911 – 2007) var først og fremst fiolinmaker, men begynte å bygge gitarer i 1938. Etter hvert begynte han å produsere jazzgitarer, som han selv kalte «cello-gitarer», derav navnet Jasel. I 2011 fant en renholdsarbeider i Levanger en Jasel-gitar i en søppelkontainer og leverte den til Rockheim.

Jasel jazzgitar, produsert av Odd P. Jacobsen i Trondheim fra 1939 til 1954. Ringve har to av disse gitarene. (Til høyre en Hagström fra rundt 1955-56.)

I tillegg til de vi har nevnt her, er også disse gitarene med på Lydspor: Silvertone modell 57 (1960), Guild S-90 (1973), Telecaster Elite (1980) som har tilhørt Åge Aleksandersen, ombygd Gibson Les Paul (1952) og Fender Precision bass (1964).

Rockheim har hatt svært bra besøk under pandemien. Nordmenn på norgesferie har kjent sin besøkelsestid, forteller museumsdirektør Arnfinn Stendahl Rokne. (Foto: Sven Erik Lundby)

På Rockheim er den faste utstillingen Tidstunnelen fortsatt den store attraksjonen. Det er en interaktiv reise gjennom norsk populærmusikks historie fra 1950-tallet, da rocken kom til Norge, og fram til vår tid.

En del av utstillingen har fått navnet «Rockens verktøy» og viser instrumenter, teknisk utstyr og andre gjenstander som har gitt lyd til denne tiden. Her er alt fra viktige innovasjoner som Nilsen-gitaren (trolig verdens første elektriske plankegitar), til mer kuriøse gjenstander som mentometeret fra «10 i skuddet». Og selvsagt gitarer og andre instrumenter fra en rekke norske rockemusikere. På de store skjermene foran montrene får publikum historier, bilder, lyd og videoopptak av gjenstandene.    

Rockens verktøy: Nilsen-gitaren, båndopptageren til a-ha fra 80-tallet, en ødelagt oljetønne fra Kaizers Orchestra, gitarer fra blant andre Marius Muller, Jon Eberson, Michael Krohn og Pussycats – pluss en masse annet. (Foto: Sven Erik Lundby)
Fra Tidstunnelen: I denne interaktive stua kan du slå seg ned og drømme deg tilbake til 60-tallet. Hvis du veiver med armene, skifter bilde- og musikkshowet på veggene. (Foto: Sven Erik Lundby)
Fra Tidstunnelen: "Vinduene" i denne garasjen fra 50-tallet er videoskjermer. (Foto: Sven Erik Lundby)
På grunn av navnet tror mange at Rockheim er et rent rockemuseum, men det er opprettet for å favne norsk populærmusikk i sin fulle bredde. (Foto: Sven Erik Lundby)

På Rockheim er det også en rekke andre utstillinger. Les om dem her: https://rockheim.no/utstillinger

%d bloggere liker dette: